Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan İmrak, vatandaşların kurbanlık danaların ciğerinden “Edirne tava ciğeri” yapabileceğini belirterek, coğrafik işaretli yemeğin tanımını yaptı.
Edirne’nin ünü ülke hudutlarını aşan, kentte gastronomi turizminin önde gelen yiyeceklerinden olan tava ciğeri meskenlerde de pişiriliyor.
İmrak, AA muhabirine meşhur tava ciğerinin hazırlanması ve pişirilmesi sürecini anlattı.
Bazı püf noktalar uygulanarak meskenlerde tava ciğeri hazırlanabileceğini lisana getiren İmrak, vatandaşların Kurban Bayramı’nı tebrik etti.
Dana ciğerinin birinci olarak zarının ve hududunun temizlenmesi gerektiğini kaydeden İmrak, “Kurbanlık danalarımızdan elde ettiğimiz karaciğerleri Edirne tava ciğeri olarak kıymetlendirebiliriz. Zarı ve hudutları keskin bir bıçakla ayıklanan ciğer, yaprak biçiminde ince ince kesilir. Bol suyla yıkanır ve kanı büsbütün akıtılır.” dedi.
İmrak, yıkandıktan sonra tuzlanan ciğerin buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilmesi gerektiğini söz etti.
Ciğeri pişirmek için derin bir tavaya ve yüksek ısıda ateşe gereksinim duyulduğunu belirten İmrak, tanımını şöyle sürdürdü:
“Hazırlanan ciğerler beyaz buğday unuyla harmanlanır ve ayçiçeği yağının içinde kızartılır. Yağın yeterlice kızması lazım. Denemek için tavanın içine bir modül ciğer atılabilir ve ciğer yağın üzerine çıkarsa gerekli ısıya ulaşıldığı anlaşılır. Akabinde tüm ciğerleri tavaya atabiliriz. Derneğimizin kurucu başkanı merhum Bahri Dinar, tava ciğeri için ‘dünyanın en süratli pişen tek yöresel yiyeceği’ tanımlamasını yapardı. Pişirmesi 1 dakikayı geçmiyor ve hazır oluyor. Ciğerin yanında Karaağaç acı biberi, yoğurt ve cacık tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Deneyecek tüm vatandaşlarımıza afiyet olsun.”
More Stories
FETÖ’nün Öğrenci Yapılanmasına Operasyon: 5 Zanlı Tutuklandı
Tekirdağ’da Büyük Tarla Yangını: 350 Dönüm Mahsul Yandı
Koçtaş, Brandverse Awards 2025’te Altın Ödül Kazandı